Goede CV maken

Het is belangrijk dat je een goede CV maakt. Dit is namelijk het eerste papiertje dat een bedrijf van je ziet, nog voor dat het bedrijf jou zelf ziet. Als je er dus voor zorgt dat deze er tip top uit ziet en echt het bedrijf waar je gaat solliciteren omver blaast sta je al 1-0 voor!

Maar juist dat is het gene dat het moeilijkst is! Hoe maak je een CV waarmee je opvalt, hoe zorg je dat het niet alleen wat regeltjes zijn waar je op invult wie je bent en wat je precies allemaal aan ervaring hebt opgedaan.

Wat moet er in een CV staan

De belangrijkste gegevens die er in moeten staan, dit zijn de basis gegevens:

  • Voor & Achternaam;
  • Woonadres;
  • Geboortedatum;
  • Telefoonnummer;
  • Email adres.

De andere dingen die je op een CV zet

Er zijn verschillende dingen die je kan toevoegen waarmee je hem kunt opbouwen. De gegevens hierboven zijn het meest belangrijk om bovenaan te zetten. Dit kun je aanvullen met onderstaande.

Werkervaring

Heb je al eerder ergens gewerkt? Dan is het belangrijk om dit ook te vermelden in je CV. Hierin kan het bedrijf zien wat je al aan ervaring hebt op het gebied van werk. TIP: Heb je gaten in je CV? (bijvoorbeeld een paar jaar zonder werk gezeten?) Dit is meestal geen goed teken. Hier ga je dan ook vragen over krijgen of word je zelfs al op afgewezen.

De oplossing om deze gaten op te vullen is door boven je werkervaring de tekst “Meest relevante werkervaring” te vermelden. Dan is het niet erg als er gaten tussen zijn gevallen. Uiteraard kan je er natuurlijk nog wel steeds vragen over krijgen, maar het staat een stuk beter op je CV.

Geen werkervaring?

Dat is helemaal niet erg! We moeten allemaal een keer beginnen, maar ook dan is het belangrijk dat er wel wat als werkervaring op je CV staat. Dit lossen we als volgt op: Plaats op je CV projecten waaraan jij hebt meegewerkt, denk bijvoorbeeld aan projecten op school. Vermeld hierbij natuurlijk wel wat jij hebt bijgedragen aan deze projecten.

Vergeet ook niet je vrijwilligerswerk te vermelden op je CV!

Klaar? Checklist!

In dit overzicht lopen we het CV nog even door, is alles goed ingevuld? Dan ben je klaar!

  • Vermeld je naam groot op je CV, dit kan je bovenaan doen. Hierdoor kan het bedrijf makkelijk je CV terugvinden.
  • Laat hem nog even door iemand anders nalopen voor het versturen, dubbel check op de spelfouten.
  • Sla het document op in PDF, zo kan er niets meer aan veranderen en is hij voor de ontvanger makkelijker te openen (ook zonder word te hebben). Bewaar de word versie wel voor aanpassingen in de toekomst!
  • Maak hem overzichtelijk, mooie tussenkopjes, werk met puntjes en streepjes, dik gedrukte kopjes e.d..
  • Gebruik een goed mail adres, zorg dat er niet een mail adres op staat als “[email protected]…..”. Dit komt niet professioneel over!
Goede CV maken

Zorg ook ook voor dat je de Tips bekijkt die we geven voor tijdens je gesprek!