Tips tijdens Sollicitatie Gesprek

Stel je netjes voor tijdens sollicitatie gesprek.

Het is belangrijk om je bij het begin gelijk goed voor te stellen. Vandaar deze tips tijdens sollicitatie gesprek. Zeg duidelijk en rustig je naam en geef een goede stevige handdruk. Let hierbij wel op dat je de hand van de ander niet fijn knijpt.

Lichaamstaal

Het is belangrijk als je gaat solliciteren dat je een open houding hebt, dat je oprecht luistert naar de ander en open staat voor een goed gesprek. Zorg er voor dat je armen NOOIT over elkaar geen zitten (dit is een gesloten houding) en als je benen zichtbaar zijn dat deze niet over elkaar heen zitten.

Het kan zijn dat je het uit jezelf doet, bijvoorbeeld uit gewoonte of omdat je zenuwachtig wordt van een bepaalde vraag. Mocht het wel gebeuren haal ze dan rustig weer van elkaar af en neem een rustige open houding aan.

Maak oogcontact

Het is belangrijk om oogcontact te maken met de persoon waar je het gesprek mee hebt, dit geeft aan dat je oprecht luistert en praat met de gene met wie je het gesprek hebt. Heb je een gesprek met verschillende personen? Wissel het oogcontact dan af tussen de personen. Oogcontact is één van de belangrijkste tips tijdens sollicitatie gesprek!

Praat rustig en duidelijk

Als je rustig praat komt het veel beter over dan dat je snel en onduidelijk praat. Ook straalt het rustig praten meer zelfvertrouwen uit, zelfs als je zenuwachtig bent. Hou ook rekening met rustmomenten tussen het praten over verschillende dingen. Als je wat rustmomenten inbouwt bij het beantwoorden van vragen geef je je gesprekspartners even de gelegenheid om je antwoorden te verwerken.

Je laatste indruk

Ook je laatste indruk is erg belangrijk! Bedank de andere voor hun tijd en geef hierbij een goede handdruk aan iedereen die heeft deelgenomen aan het gesprek. Dit zorgt dat ze jou nadat je weg bent goed herinneren. Zeker het bedanken voor de tijd bij afscheid is iets dat goed werkt!

Zit rechtop!

Het is belangrijk dat je netjes rechtop zit, dus niet voor over gebogen of achteruit gezakt. Houding bij zitten is erg belangrijk, net als de armen die niet over elkaar heen moeten (en benen) zoals hierboven al beschreven.

Overige Tips tijdens sollicitatie gesprek

Denk daarnaast ook aan het maken van een goede CV! Dit is je eerste indruk.

Tips tijdens sollicitatie gesprek

Tips tijdens sollicitatie gesprek samenvatting

Het is belangrijk dat je bovenstaande punten even goed doorneemt voor je onderweg gaat naar je sollicitatie. Het is niet erg als één van de punten niet helemaal lekker gaat. Ga er niet teveel op letten tijdens het gesprek, dit gaat er namelijk voor zorgen dat je zenuwachtig gaat overkomen. Gewoon vooraf even de tips doornemen en kijken of het je allemaal gaat lukken tijdens het gesprek.

Maar weet ook dat alle andere sollicitanten niet alle punten helemaal goed zullen uitvoeren. Hoe beter je overkomt hoe beter het natuurlijk is! Maar overdrijf dit niet.